Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2012

Underground: Vavel - Vavel (1986)


Το μεταλλικό κοινό της χώρας μας ανέκαθεν έδειχνε μια ιδιαίτερη αγάπη σε οτιδήποτε επικό. Μπάντες όπως οι Manilla Road, οι Hammerfall και φυσικά οι Manowar λατρεύονται στην Ελλάδα πολύ περισσότερο από σχεδόν οπουδήποτε αλλού στην υφήλιο. Ίσως να ευθύνεται η ιστορία μας για αυτή την αγάπη, καθώς είναι λογικό όταν έχεις μάθει από το σχολείο για τις μεγάλες μάχες στην Αρχαία Ελλάδα, να μπορείς έπειτα να ταυτίζεσαι ευκολότερα με τραγούδια που στιχουργικά εξυμνούν πολέμους, ρωμαλέους πολεμιστές, πράξεις ανδρείας κτλ.

Αναμενόμενα, αρκετά από τα πρώτα συγκροτήματα της εγχώριας μας σκηνής επέλεξαν ηχητικά να βαδίσουν σε epic μονοπάτια. Ένα από αυτά τα σχήματα είναι και οι Θεσσαλονικείς Vavel, οι οποίοι στον πρώτο τους ομώνυμο δίσκο κινούνται ανάμεσα στο heavy metal και το ατμοσφαιρικό epic. Η κύρια διαφορά τους σε σχέση με τις άλλες επικές μπάντες είναι η παρουσία των πλήκτρων στον ήχο τους, που μάλιστα έχουν και προεξέχοντα ρόλο. Το μουσικό επίπεδο των πέντε μελών των Vavel δεν είναι και άσχημο. Το ίδιο και οι συνθέσεις τους, που κινούνται σε καλά επίπεδα αλλά δυστυχώς χαντακώνονται από την πανάθλια παραγωγή. Η ηχογράφηση ακούγεται λες και έγινε 100 μετρα κάτω από τη γη, κάτι το οποίο μπορεί και να ισχύει αν λάβουμε υπόψιν ότι το album κυκλοφόρησε το μακρινό 1986. Τέτοιες εποχές πού να βρεις καλή παραγωγή στην μουσικά μεσαιωνική Ελλάδα; Για στήριξη από κάποια δισκογραφική φυσικά δεν γίνεται ούτε λόγος. Εδώ και στις μέρες μας ντόπιες rock και metal μπάντες δυσκολεύονται να βρουν κάποιο ελληνικό label για να τους προωθήσει. Φαντάσου στα 80s... Πάντως η κακή παραγωγή μπορεί να θάβει τα τραγούδια αλλά προσδίδει και μια cult νοσταλγική αίσθηση στο album.

Όπως προείπα, τα τραγούδια δεν είναι και άσχημα. Συγκεκριμένα, τα πρώτα 5 κομμάτια του δίσκου είναι αρκετά δυνατές συνθέσεις. Το "Atomic Energy" κινείται πάνω σε ένα πορωτικό mid-tempo riff που μου έφερε στο μυαλό τους Cirith Ungol. To εναρκτήριο "Vavel" ξεκινά με μια Warlord-ική ατμοσφαιρική εισαγωγή πρωτού επιταχύνει, ενώ το "Fight with Metal" αποτελεί ίσως την πλέον δυνατή στιγμή του δίσκου, στηριζόμενο στις διδαχές των Maiden. Τα "Remember" και "Follow your Mind" είναι με τη σειρά τους δύο ακόμα ευχάριστες στιγμές του "Vavel". Αντίθετα η μπαλάντα "Another Chance" κουράζει με την 8λεπτη διάρκεια της, ενώ το "Stand Up" είναι εκτός νοοτροπίας του δίσκου. Μου μοιάζει πιο πολύ σαν μια προσπάθεια των Θεσσαλονικιών να γράψουν ένα singleοειδές τραγούδι και η αλήθεια είναι ότι σαν single θα μπορούσε να σταθεί μια χαρά, αλλά το ίδιο δε συμβαίνει και μέσα στο album. Η εκτέλεση της "Toccata" του Bach και να μην υπήρχε στο δίσκο δε θα είχε κάποιο αντίκτυπο. Άλλωστε, όποτε ακούω το ντεμπούτο των Vavel πάντα την αποφεύγω, μιας και τη θεωρώ αρκετά επιτηδευμένη.

Η φωνή του τραγουδιστή είναι αρκετά μέτρια και το falsetto του πολλές φορές ακούγεται κάπως αδύναμο και αστείο. Παρά την έλλειψη τεχνικής όμως, θεωρώ ότι τα φωνητικά ταιριάζουν πολύ καλά μέσα στα μουσικά πλαίσια του album. Δε μπορώ να φανταστώ τραγούδια όπως το "Fight with Metal" ή το "Atomic Energy" να ερμηνεύονται καλύτερα και πιο εύστοχα από κάποιον άλλο τραγουδιστή, ακόμα και αν αυτός είχε πολύ καλύτερη και σωστότερη φωνή.

Σε γενικές γραμμές το "Vavel" είναι άξιο ακρόασης από τους Έλληνες metalheads. Επ' ουδενί δεν είναι masterpiece, αλλά διατηρεί κάποιο cult status και έχει καλές συνθέσεις και στιγμές. Το συγκρότημα στα 80s ηχογράφησε και ένα δεύτερο album το οποίο όμως κυκλοφόρησε μόλις το 2002, πολλά χρόνια μετά τη διάλυση των Vavel, με τίτλο "The Second Death".

Tracks Listing:

1. Vavel
2. Follow Your Mind
3. Fight With Metal
4. Remember
5. Atomic Energy
6. Stand Up
7. Another Chance
8. Bach's Toccata by Vavel


Band Lineup:

Vocals: Pavlos Gavrilidis
Guitar: Dimitris Andritsoudis
Bass: Karpos
Keyboards: Akis Simadopoulos
Drums: Kostas Kiriakides



Album Link: http://rapidgator.net/file/16955547/Vv_-_Vv.rar.html


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου